میراث ترامپ برای بایدن

عاقبت بعد از چند هفته کشمکش انتخاباتی بین دونالد ترامپ و جو بایدن، جمهوری خواهان با نتایج انتخابات 2020 آمریکا کنار آمدند و ترامپ علیرغم میل باطنی با آغاز روند انتقال قدرت به جو بایدن موافقت کرد و دولت آمریکا وارد فاز انتقالی گردید.
ولی میراث ترامپ برای بایدن در رابطه با ایران چیست؟
ترامپ در بهار سال 97 و پس از خروج از برجام مجموعه وسیعی از تحریم های همه جانبه را علیه ایران اعمال نمود و با کارزار فشار حداکثری شدیدترین تحریم ها را علیه اقتصاد ایران به راه انداخت، ولی ترامپ به علت یکجانبه گرائی خاص خود در آن زمان تنها بود و یکجانبه و بدون همراهی رسمی کشورهای اروپائی ها وارد این کارزار شد ولی آنچه که امروز از ترامپ به جا مانده کلکسیونی بزرگ از انواع تحریم ها می باشد که حتی صادرات و واردات غذا و دارو به ایران را هم تحت تاثیر خود قرار داده ضمن آنکه گروه های تندرو در ایران نیز با مانع تراشی در مسیر تصویب لوایح مربوط به "اف ای تی اف" عملاً به کشور وضعیت خود تحریمی را تحمیل کرده اند و اگر ترامپ هم نقطه ای را از قلم انداخته باشد این دلواپسان وطنی آن نقطه را به نفع ترامپ پر کرده اند.
اگرچه بایدن در زمان مبارزات انتخاباتی خود بارها و بارها قول بازگشت به برجام را داده و خواستار مذاکره و گفتگو با ایران شده است ولی وی امروز انواع و اقسام تحریم ها را همانند میراث گرانبهایی از ترامپ به ارث برده و قرار است بدون اینکه زحمت زیادی بکشد با دستی پر از تحریم ها وارد مذاکره با ایران شود و اتفاقاً برخلاف ترامپ که از همراهی اروپائی ها محروم بود با همکاری سایر کشورها حلقه تحریم ها را تنگ تر کرده و فشار فوق حداکثری را علیه ایران اعمال نماید.
ترامپ صرفاً تاجری خودخواه و یکجانبه گرا بود که چندان به اقدامات جمعی بین المللی اهمیتی نمی داد ولی بایدن یک سیاستمدار کهنه کار با بیش از 40 سال سابقه کار سیاسی و صدها دوست دیپلمات در تمام دنیا می باشد و به راحتی می تواند شورای امنیت را بر علیه ایران بسیج نماید.
بایدن برخلاف ترامپ لاف نمی زند و مستقیم سر اصل ماجرا می رود و به فنون مذاکره کاملاً مسلط است.
بایدن پوپولیست و عوامگرا نیست و شعارهای تو خالی نمی دهد و این توانایی را دارد که مشکلات بین المللی را مدیریت کند و حتی افرادی مثل پوتین را خام نماید و رهبری جهان را دوباره به دست گیرد.
بایدن حالا میراثی رنگارنگ از ترامپ به ارث برده،امروز بواسطه اقدامات ترامپ دیگر داعشی در کار نیست،اسرائیلی ها با خیلی از کشورهای عرب منطقه به توافق و صلح رسیده اند،ایران در محاصره کامل اقتصادی قرار دارد و زیر ساخت های اقتصادی آمریکا نسبت به چهار سال پیش بسیار تقویت شده،واکسن کرونا به مرحله تولید رسیده و خطرات این بیماری اقتصاد آمریکا را تهدید نمی کند و...
حالا دست بایدن برای اعمال فشار حداکثری با همراهی اروپائی ها بازتر است و احتمالاً شرائطی به مراتب سختر از دوران ترامپ را می تواند بوجود آورد و این بار موضوعات جدیدتری را به دستور جلسه مذاکرات اضافه نماید.
در مجموع می توان گفت کنار آمدن با بایدن به مراتب سخت تر از ترامپ است چرا که بایدن با میراث ترامپ وارد بازی می گردد،چیزی که ترامپ از داشتن آن محروم بود.